Kategorie
Uncategorized

14- letni Hodowca. Hodowla Eryk-Tomasz Piejko

Witamy wszystkich Hodowców. Zawitaliśmy w weekend do zaprzyjaźnionych Hodowców, czyli do Eryka i Tomasza Piejko. Eryk ma 14 lat i pomimo swojego młodego wieku, posiada on bardzo dużą wiedzę. Jest młodym Hodowcą, ale posiada ogromne zamiłowanie do gołębi pocztowych. Zdeterminowany, żeby uczyć się i konsekwentnie dążyć do czołowych wyników wraz ze swoim tatą Tomaszem. Sezon gołębi młodych poszedł im znakomicie. Cieszymy się, że tak młody człowiek interesuję się tak wspaniałym sportem, jakim jest sport gołębiarski. Jeśli jesteście ciekawi, o czym rozmawiamy, zapraszamy do oglądania.!

Trzymajmy Kciuki za Eryka aby szło mu jak najlepiej i żeby młode pokolenie wspinało się po szczeblach kariery w sporcie gołębiarskim.

Kategorie
Uncategorized

Pierzenie w Hodowli Latopolski-Rankiewicz

 Pierzenie jest sezonem numer jeden prowadzącym do sezonu lotowego. Jak ten sezon prześpimy to, możemy zapomnieć o sezonie lotowym, o jakichkolwiek wynikach i nawet o ukończeniu tego sezonu na jakimś tam poziomie co do tego tematu, że gołębie już się zaczynają perzyć, na końcówce lotów tutaj mówimy o gołębiach dorosłych Oczywiście, że będą się pierzyć i to zależy jeszcze w jakim stadium, musimy pilnować tego, żeby one nierozpierzyły się do tego stopnia, żeby nie zaczęły nam zrzucać, przypuśćmy za szybko lotek lotnych w taki sposób, że na przykład jedno piórko jest delikatnie obrośnięte już gołąb, wyrzuca następne i powstaje duża dziura w skrzydle no i tak gołąb już jest troszeczkę jakby to powiedzieć zdyskwalifikowany z lotów. Nadmierne pierzenie bierze się również z tego, gdy hodowcy na przykład nie koszują Gołębia na lot tydzień w tydzień i przy tym karmią go mocno, suplementują tak samo jak te same gołębie które, uczestniczą w lotach wiadomo, że ten gołąb który, leci tydzień w tydzień, on jest w jakimś rytmie, on nie jest tam w tej idealnej formie, nie jest wypoczęty no i te pióra będzie on zrzucał później i wolniej a ten gołąb, który jest oszczędzony, nie są mu tam niestworzone symulacyjne treningi i tak dalej, gdy zostanie w domu, no to wtedy on jest naprawdę już rozprężony i piórka zaczyna nam rzucać solidnie nawet może dojść do rozpierzenia pokrywy u gołębia

Zapraszamy do zapoznania się z całością materiału.

Kategorie
Uncategorized

Pakiet lotowy na gołębie młode

Zaczął się sezon lotowy gołębi młodych, co za tym idzie?. Odpowiednia suplementacja to podstawa, aby utrzymać nasze gołębie w bardzo dobrej kondycji. Wytypowaliśmy najważniejsze produkty i stworzyliśmy pakiet lotowy na gołębie młode. Ten wpis jest przypominający o tym, jakie korzyści mają suplementy Animus- X.

Zapraszamy !

W części 1 opowiadamy o Białku oraz Supermaniku

W części 2 o Supermnaiek Sport i Turbodoładowaniu

W części 3 o Olej na loty, pierzenie i rozpłód oraz o Witaminie C

Kategorie
Uncategorized

PIERZENIE PO OKRESIE LOTOWYM

Dobre pierzenie jest ogólnie uważane za niezbędne do udanego sezonu lotowego w przyszłym roku. Gładkie upierzenie gołębia i doskonałe nowe pióra są oznaką dobrego zdrowia i dobrego podejścia hodowcy podczas pierzenia gołębi. Pierzenie silnie obciąża organizm ptaków. W bardzo krótkim czasie ptak musi odnowić wszystkie swoje pióra. Wszystkie surowce potrzebne do odnowienia upierzenia gołąb otrzymuje z pożywienia i dodatkowo suplementów.

Pierzenie gołębi jest też okresem, w którym możemy oszacować możliwości gołębia w kolejnym sezonie

Sposób, w jaki pierzą się gołębie pocztowe, powie nam coś na temat ich możliwościach regeneracyjnych.. Informacje te mogą być wykorzystane do oceny szans gołębi na dobry wynik w nadchodzącym sezonie lotowym.

Białko na loty i lęgi

Przed okresem pierzenia gołębi zacząć trzeba już zwiększać zawartość białka. 

Nasze białko na loty i lęgi zawiera wszystkie potrzebne do budowy piór aminokwasy, oczywiście podstawowym źródłem białka powinno być pożywienie różnorodne jednak uzupełnione o źródło białka z wszystkimi aminokwasami, rośliny zwłaszcza zboża nie zawierają białek o pełnym aminogramie. Ten kto, zna proces trawienia białka wie, że możliwość magazynowania aminokwasów w organizmie jest bardzo ograniczona. Oczywiście można postrzegać mięśnie i inne proteinowe struktury organizmu jako swojego rodzaju magazyny aminokwasowe, do których w sytuacjach kryzysowych organizm gołębia może sięgnąć. Tylko że ze słabszym umięśnieniem gołąb sobie jakoś poradzi, ale bez piór jednak nie. Wszelkie niedobory odżywcze głównie białek a co za tym idzie, brak aminokwasów prowadzą mimo wszystko do niedorozwoju piór, a także do osłabienia całego organizmu, co z kolei objawia się podatnością na choroby. 

Odnośnie białka mamy też osobny materiał, bardzo obszerny i szczegółowy. Na dole podamy link, zapraszamy do zapoznania się 

Kolejnym niezbędnym produktem do dobrego pierzenia jest:

TURBODOŁADOWANIE – ODPOWIEDNIK KREATYNY DLA GOŁĘBI MŁODYCH

Jak mówimy, o kreatynie to na forach jest dużo mitów, można pójść do sklepu z odżywkami kupić kreatynę, ale niewłaściwa frakcja i niewłaściwie podana może zaszkodzić.

Możemy stosować, ale nie przyniesie to efektów, o czym świadczą wyniki hodowli, z którymi współpracujemy

Kreatyna jest niezbędną cząsteczką dla zaopatrzenia w energię nie tylko u ludzi, ale także u gołębi, np. kiedy uważniej przyglądamy się paszy dla gołębi, okazuje się, że jest ona oparta głównie na roślinach i dlatego nie zawiera naturalnych źródeł kreatyny.

Oznacza to, że gołąb musi wytwarzać całą swoją kreatynę endogennie. Dzięki Turbodoładowaniu zapewniamy roztwór kreatyny dla gołębia i uwalniamy go od konieczności jej syntezy.

Kreatyna jest ważna nie tylko dla zaopatrzenia w energię komórek mięśniowych ATP, ale także w makrofagach. Komórki te uczestniczą w mechanizmie obronnym organizmu. Makrofagi wraz z granulocytami zaliczają się komórek żernych. To właśnie one, w razie inwazji drobnoustrojów, pierwsze docierają na miejsce. Dlatego turbodoładowaniem dostarczamy również energię dla układu odpornościowego i zwiększamy tolerancję na stres. Co jest istotnym składnikiem budowania i  utrzymania elementów odporności gołębi podczas pierzenia.

Kolejnym produktem w zestawie jest witamina c dla gołębi pocztowych

WITAMINA C KWAS ASKORBINOWY  WYWIERA WPŁYW NA PROCESY  ODPORNOŚCIOWE ORGANIZMU,

DLATEGO  TEŻ JEST  WYKORZYSTYWANY  W LECZENIU WIELU CHORÓB. Tłuszcze są tylko jednym rodzajem z lipidów, kategorii cząsteczek, których wspólną cechą jest niezdolność do dobrego mieszania się z wodą. Lipidy są zazwyczaj hydrofobowe, niepolarne, zbudowane w większości z łańcuchów węglowodorowych, choć istnieją pewne odstępstwa od tego. Różne rodzaje lipidów posiadają odmienne struktury i odpowiednio pełnią różnorodne funkcje w organizmie. Na przykład, lipidy magazynują energię, zapewniają izolację, budują błony komórkowe, tworzą wodoodporne warstwy na piórach oraz dostarczają fragmenty budulcowe dla hormonów takich jak testosteron, estrogen i progesteron. Zapewnienie gołębiom roślin wysoko tłuszczowych w mieszance paszowej sprawia, że gołąb otrzymuje tłuszcze w różnych formach i jest w stanie przynajmniej częściowo czasem w całości pokryć zapotrzebowanie swojego organizmu na tłuszcze, jednak np. kwasy tłuszczowe omega 3 musi on sam sobie wytworzyć a na to potrzeba czasu i energii, którą po sezonie lotowym jest deficytowa, możemy pomóc  naszym zawodnikom, podając im gotowe.

OLEJ NA LOTY PIERZENIE I ROZPŁÓD DLA GOŁĘBI MŁODYCH

To doskonały środek do utrzymania wysokiej zdrowotności  twoich gołębi. Preparat jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ułatwiają przepływ krwi i podnoszą siłę skurczu mięśnia sercowego, co przekładają się na wyniki lotowe. Odpowiednio dobrany skład oleju podwyższa kondycję i zwiększa rezerwy energetyczne, jest źródłem bardzo cennych składników odżywczych niewystępujących w olejach roślinnych. W preparacie znajdują się także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tzw., nnkt (m.in. OMEGA-3, OMEGA-6 I OMEGA-9). Olej rybny znacznie podwyższa jej zawartość energetyczną. Dodatkowo wspomaga utrzymanie zdrowej skóry i jej wytworów (pióra, pazury). Produkt szybko uzupełnia rezerwy energetyczne naszych lotników, dba o bardzo dobry rozwój młodych w okresie lęgowym oraz poprawia jakość upierzenia podczas okresu po lotowego tzw. pierzenia. Nie zapomnijmy też o podawaniu suplementów witaminowych i mineralnych w tym aminokwasów tu SPRAWDZAJĄ SIĘ NASZE PRODUKTY AMINOKWASOWE 

W okresie pierzenia preferujemy karmę  pierzeniową. Rozumie się, że jest to zróżnicowana mieszanka z nieco wyższą zawartością roślin strączkowych (trzydzieści procent). Rośliny zwłaszcza zboża nie zawierają białek o pełnym aminogramie. Rośliny strączkowe natomiast zawierają dużą ilość białka. Białka są najważniejszym surowcem do tworzenia nowych piór. 

Można dodać, jak wspomniano wcześniej białko na loty i lęgi, aminokwasy supermaniek. Podczas pierzenia przydatne są również nasiona bogate w olej na loty pierzenie i rozpłód. Różnorodność mieszanki pierzeniowej jest ważna, ponieważ zmniejsza prawdopodobieństwo, że w diecie zabraknie jednego z niezbędnych składników do odnowienia piór. Każdy niedobór wpłynie na jakość nowych piór. Możesz porównać odnowienie piór z budową ściany. Do zbudowania ściany potrzebne są cegły, cement, piasek i woda. Bez względu na to, ile cegieł lub ile masz piasku i wody, jeśli zabraknie cementu, nie możesz już zbudować ściany.

Nawet jeśli karmimy dobrą mieszanką pierzeniową, nie zaszkodzi zwiększyć jej różnorodność. Aby zwiększyć różnorodność, do podstawowej mieszanki możemy dodać białko w formie proszku np. nasze białko na loty i lęgi, aminokwasy supermaniek, jako źródło doskonałych kwasów tłuszczowych olej na loty pierzenie i rozpłód.

Minerały są również ważne dla wzrostu nowych piór. Możemy to stwierdzić po zapotrzebowaniu na proszek mineralny podczas pierzenia. Gołębie zjadają ją chętnie, gdy karmią młode i podczas pierzenia. Po zakończeniu pierzenia ignorują minerały, dopóki nie nadejdzie czas, aby ponownie nakarmić młode.

Na zakończenie

Pierzenie gołębi pocztowych jest corocznym, naturalnym procesem, z którym zdrowe, dobrze odżywione gołębie nie mają żadnych problemów. Prawdą jest, że pierzenie wydaje się nieco obniżać naturalną odporność ptaków na choroby. Podczas pierzenia gołębi częściej występują choroby. Pomocna może okazać się wtedy Witamina C i Turbodoładowanie, oba środki zwiększą możliwości obronne organizmu gołębia przed infekcjami.

Kategorie
Uncategorized

Opinie o produktach Pigeon Racing

zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo dotyczącym opinii o naszych produktach

Kategorie
Uncategorized

SuperManiek Sport

Aminokwasy – skąd aminokwasy w naszym arsenale?

Przecież mamy białko w ofercie mamy, białko w karmie… A jednak okazują się one niezbędne.

Sprawa, nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać.

BIałko jest zbudowane z aminokwasów, niestety by byłe one dostępne dla organizmu, białko musi zostać strawione…. Trawienie białka, jest jednak kosztowne w energię, która jest potrzebna do odbudowy po locie, po prostu, gołębiowi jest łatwiej i szybciej!

Następnie pojawia się kwestia różnicy PROFILU AMINOKWASÓW z których jest zbudowane białko czy to z karmy czy z innych produktów, a które są dostępne w takim produkcie jak Super Maniek. Super Maniek zawiera niezbędnych aminokwasów  potrzebnych właśnie gołębiom.

Jakie jeszcze efekty daje stosowanie aminokwasów?

Pierwsza i najważniejsza sprawa to SZYBSZA regeneracja – gołąb po locie jest w stanie wrócić dużo szybciej do formy i do kolejnych, mocnych treningów!

Działanie antykataboliczne jesteśmy w stanie utrzymać gorset mięśniowy ptaka, nie dochodzi do tzw. mikrourazów w mięśniówce, bo nasz zawodnik jest bardzo dobrze odbudowywany po locie. Odpowiednie umięśnienie to niezbędny atut i tworzenie naszej przewagu nad konkurencją ( umięśnienie może byc duże ważne żeby lekki był kościec albo masa była wycięta na rzeźbę a nie na zalanie – to tak to w skrócie wygląda dla waszej wiadomości. Mamy konie ale lekkie:). Brak odpowiedniego umięśnienia zmniejszy zapas glikogenu, który to właśnie odkłada się w mięśniach a co za tym idzie mniejszy zapas to brak sił do lotu!

Teraz konkretnie o aminokwasach zawartych w SUPERMANIEK SPORT

Arginina jej zadanie Arginina pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest niezbędna m.in. do prawidłowego działania serca i naczyń krwionośnych. Odgrywa ona ważną rolę w tzw. cyklu mocznikowym, ważnym dla usuwania toksycznego amoniaku z organizmu, co jest istotne przy zaburzeniach pracy wątroby. Arginina niezbędna jest również do spełnienia wielu innych funkcji, m.in. do odpowiedzi immunologicznej na działanie bakterii, wirusów, metabolizmu energetycznego mięśni, nerwów i jąder, syntezy tlenku azotu, wydzielania hormonu wzrostu, spermatogenezy u samców, czyli procesu powstawania i dojrzewania plemników,, syntezy kreatyny, utrzymania napięcia naczyń i hemodynamiki czyli przepływu krwi co w istotny sposób wpływa na wydolność organizmu ptaka. Arginina zmniejsza lepkość płytek krwi, uczestniczy w naprawie uszkodzonych komórek naczyń krwionośnych. 

Valina, która bierze udział w syntezie białek mięśniowych, a także w procesie wytwarzania energii.  ​ -zużywana jest przez organizm na potrzeby energetyczne w czasie znacznego obciążenia ​ wysiłkiem fizycznym.  ​ -podawanie dodatkowej dawki waliny w postaci suplementu przed aktywnością fizyczną, w ​ trakcie lub bezpośrednio po zakończeniu przyczynia się do ochrony białek mięśniowych przed ​ katabolizmem i następnie nasila tempo przebiegu procesów naprawczych .

Lizyna (AMINOKWAS OGRANICZAJĄCY: rośliny zbożowe) bierze udział w procesach związanych z odbudową tkanek oraz metabolizmie tłuszczów, zwiększa przyrost masy mięśniowej, odgrywa także istotną rolę w syntezie wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy karnityny, poprawia koncentrację umysłową oraz uczestniczy w procesach tworzenia przeciwciał stymuluje wzrost, a także wytwarzania hormonów i enzymów niezbędny składnik białek strukturalnych skóry, ścięgien, chrząstek i kości ​ składnik wielu białek tworzących hormony, enzymy i przeciwciała ​ ułatwia wchłanianie wapnia, wpływa na przemianę lipidową ​ma zdolność wiązania  się z ołowiem i przyspiesza jego usuwanie z organizmu. 

Metionina (AMINOKWAS OGRANICZAJĄCY: rośliny strączkowe) niezbędna do syntezy choliny i lecytyny oraz kreatyny, sprzyja normalizacji przemiany lipidów, zapobiega stłuszczeniu wątroby i innym jej uszkodzeniom, bierze udział w syntezie adrenaliny, a także w procesach inaktywacji katecholamin, poprawia stan upierzenia

Treonina ma wpływ na prawidłowy metabolizm tłuszczów w wątrobie tworzy kolagen bierze udział w​ produkcji przeciwciał, utrzymaniu homeostazy ośrodkowego układu nerwowego, ​

transportu pokarmu w przewodzie pokarmowych, przyswajania składników odżywczych.

Tryptofan (AMINOKWAS OGRANICZAJĄCY: rośliny strączkowe i zbożowe) niezbędny do powstawania hormonu tkankowego – serotoniny ulega przekształceniu do melatoniny ​ wpływa na sekrecję hormonów wspomagających syntezę wit. B6 oraz niacyny ​ reguluje przemianę materii ​przekształcany w neuroprzekaźniki

Aminokwasy sprawdzają się również w okresie pierzenia pozwalają  się szybciej wypierzyć i stworzyc lepsza jakoś upierzenia. Lotki są bardziej giętkie i elastyczne co nie naraża je na pęknięcia czy urazy mechaniczne i poprawia motorykę lotu naszego zawodnika. Widać to zwłaszcza przy lotach trudnych tzn. z wiatrem bocznym i pod wiatr, gdzie lotki poddawane są maksymalnej pracy i wygięcia. Lotka sztywna to w tym wypadku mniejsza motoryka i zakres ruchu naszego zawodnika!

Teraz czym jest  a m i n o k w a s  l i m i t u j ą c y – czyli ograniczający. Od aminokwasów limitujących zależy możliwość wykorzystania pożywienia jako materiału budulcowego ( lepsze wykorzystanie nawet do 60% karmy), podobnie jak w beczce, w której jedna z klepek jest niższa od innych, od niej zależy poziom płynu wlewanego do tejże beczki. Toteż wartość biologiczna białka ocenia się według jego składu aminokwasowego, porównującego do składu aminokwasowego białka wzorcowego, za jakie przyjmuje się białko jaja.

Aminokwasy biorą również udział we wszystkich procesach życiowych, są niezastąpione w procesach odbudowy oraz energetycznych i hormonalnych!

Kategorie
Uncategorized

Bogumił Kosiorek | PZHGP – Okręg Płock | Loty Gołębi Dorosłych 2019

Kategorie
Uncategorized

Przyciemnianie, doświetlanie, pierzenie |Hodowla Edward Derewlany|

Kategorie
Uncategorized

Zdrowe jelita – zdrowe gołębie

Optymalizacja funkcjonalności gastrycznej jelit.

Termin zdrowie jelit nabiera coraz większego znaczenia w żywieniu zwierząt, wpływ na to mają osiągnięcia naukowe oraz nowoczesne strategie żywieniowe. Z naukowego perspektywa jednak nadal nie istnieje porozumienie w sprawie dokładnego wyodrębnienia czynników odpowiedzialnych za zdrowie jelit.

Cała seria pozytywnych funkcji na które wpływa zdrowy przewód pokarmowy jest związana ze zdrowiem jelit. 

-Skuteczna funkcja trawienna oraz wchłanianie składników odżywczych, 

-brak zaparć, rozwolnień, chorób

-wysoki status immunologiczny,

– dobre samopoczucie zwierząt. 

Stabilna, zdrowa flora jelitowa jest ściśle związana ze zdrowymi jelitami.

Jednak utrzymanie zdrowia jelit to bardzo złożony temat i oparty na delikatnej równowadze między spożywanymi składnikami odżywczymi, mikroflora bakteryjna symbiotyczna stan błony śluzowej z oraz nabłonek trawienny. Skład i jakość paszy ma szczególne znaczenie dla zdrowia jelit. Te czynniki mogą być bardzo cenne lub niezwykle szkodliwe dla zdrowia jelit.

Znaczenie mikrobiomu. Mikrobiom jelitowy jest bardzo złożoną społecznością którą tworzą  różnorodne mikroby. Bakterie, które są zdecydowanie największą grupą społeczności drobnoustrojów, wspierają lub przyjmują szeroki zakres funkcji, takich jak: trawienie błonnika lub składników odżywczych, regulacja funkcji nabłonka, uwalnianie przeciwbakteryjnych peptydów, regulacja funkcji szczelności jelit, ochrona przeciwko kolonizacji patogenów, regulacji pracy śluzówki oraz systemu odprnościowego. Szczególnie ochrona przed kolonizacją patogenów jest kluczem do utrzymania zdrowia jelit. Jakikolwiek negatywny wpływ na florę jelitową, np. przez podanie z paszą antybiotyków lub niezrównoważonego spożycia składników odżywczych wpływa na zmniejszenie funkcjonalność i odporność immunologiczna od strony jelit. Utrzymanie tego złożonego i wrażliwego ekosystemu jest podstawą do utrzymania układu odpornościowego w jak najlepszej kondycji i sprawności.

W celu promowania i wzmacniania mikrobiomu stosuje się specjalne dodatki paszowe, takie jak probiotyki, prebiotyki i organiczne kwasy tłuszczowe lub olejki eteryczne. Rosnąca grupa dodatków funkcjonalnych do pasz oferuje wiele jeszcze niezbadanych podejść do mogących pozytywnie wpływać na zdrowie jelit. Biorąc pod uwagę możliwe pozytywne i negatywne interakcje, ten częściowo niezbadany segment staje się jeszcze bardziej obszerny. Są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Wysoce skuteczne dodatki podnoszące zdrowie jelit.

Antybakteryjne działanie MCFA

Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCFA) są nasyconymi kwasami tłuszczowymi o długości łańcucha węglowego od 6 do 12 atomów węgla. Występują głównie jako trójglicerydy średniołańcuchowe w pewnej ilości tłuszczu mlecznego, niektórych gatunków i pasz na bazie roślin, takich jak olej kokosowy i olej z ziaren palmowych. 

Są to w szczególności: 

kwas kapronowy C6, 

kwas kaprylowy C8, 

kwas kaprynowy C10 

kwas laurynowy C12. 

Silne środek przeciwbakteryjne i przeciwwirusoweIch działanie zostało udowodnione u wielu badaniach naukowe. Poziom aktywności MCFAs jednak zależy od wielu czynników dodatkowych. Szczególnie czysty średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają kilka negatywnych właściwości, które ograniczają ich skuteczność i możliwe zastosowania. Z powodu korelacja MCFA ze wartością pH środowiska aplikacji ma istotne znaczenie. Badania in vitro wyraźnie wykazują, że skuteczność MCFA zmniejsza się wraz z pogarszanie się wartości pH.

Sposób działania MCFATryb działania MCFAs opiera się na destabilizacja membran ściany komórkowej i błony cytoplazmatycznej szkodliwych bakterii to główny mechanizm ich działania. W tym proces, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe atakują i niszczą  błonę zewnętrzną bakterii. Ten efekt bakteriobójczy może działać na różne bakterie o odmiennej strukturze ścianie komórkowej – zarówno dla bakterii Gram-ujemnych, jak i Gram-dodatnich. Oprócz ich działania antybakteryjnego, wykazują wysoki poziom aktywności przeciwwirusowej.

Kategorie
Uncategorized

Białko w sporcie gołębiarskim

Dzięki  upowszechnieniu  technik separacji  membranowej z płynnej  serwatki odzyskuje się obecnie szereg cennych składników,  w tym białko, laktozę i związki mineralne. Na rynku Polskim oferowane jest kilka typów odwodnionej  serwatki w proszku o wysokiej zawartości laktozy i niskiej zawartości białka oraz takie jak oferowane przez nas Białko na loty i lęgi będące koncentratem białek serwatkowych (WPC) o zawartości  białka dochodzącej do 80%. Białko produktów serwatkowych jest doskonałym źródłem aminokwasów niezbędnych dla młodych ptaków w fazie wzrostu, jak i dorosłych. Często jego wysoka cena jest główną przeszkodą dla szerszego wykorzystania WPC  w odbudowie po wysiłkowej oraz całorocznej hodowli gołębi pocztowych . Niektóre badania pozwalają zakładać, dodatek białka serwatkowego może pobudzać rozwój kosmków jelitowych, a w konsekwencji poprawiać trawienie  i wchłanianie przez ptaki składników odżywczych paszy. Wyniki eksperymentów modelowych  sugerują także, że wprowadzenie do paszy określonej  ilości tego białka może korzystnie wpływać na przebieg procesów utleniania  komórkowego, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Głównymi składnikami białka zawartego w WPC (80–90% całej frakcji)  są: β -laktoglobulina,  α -laktoalbumina i immunoglobuliny. Białko  serwatkowe stanowi bogate źródło aminokwasów  niezbędnych, zawiera ono  lizynę, treoninę, tryptofan, izoleucynę i leucynę  w ilościach zdecydowanie wyższych od stwierdzanych w  białku soi czy pszenicy. O wysokich walorach odżywczych białek wyizolowanych z serwatki świadczą wyniki testów żywieniowych  prowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych (głównie szczurach), w których bada się wskaźniki wartości biologicznej (ang. BV) oraz wydajności wzrostowej (ang. PER) białek pochodzących z różnych produktów żywnościowych. Wartość  BV białek  serwatkowych, określająca  ilość białka wykorzystanego  do celów anabolicznych (zatrzymanego w organizmie) w stosunku do białka spożytego (pobranego  z dietą, strawionego i wchłoniętego) przewyższa  referencyjną  wartość tego wskaźnika  przyjętą za 100 dla białek  jaja kurzego. Również wielkość  PER, wyrażająca stosunek przyrostu  masy ciała badanego osobnika do ilości  białka pobranego w czasie doświadczenia, wskazuje na bardzo dobre wykorzystanie białek serwatki w procesach wzrostu (>3  g/g). Istnieją  jednak przesłanki  świadczące o tym, że nawet niewielki udział białek serwatkowych  w paszy może poprawiać wskaźniki hematologiczne  krwi ptaków oraz ich zdrowotność. W badaniach wykazano również, że β – laktoglobulina wchodząca w skład tych białek stanowi źródło dipeptydu  γ -glutamylocysteiny, który jest prekursorem glutationu związku o silnych właściwościach przeciwutleniających (Anderson i Meister, 1983). Zredukowany  glutation (GSH) usuwa wolne rodniki i tym samym chroni błony komórkowe, DNA i białka organizmu przed stresem oksydacyjnym, a także przed ksenobiotykami (Lorenc-Koci, 2003). 

Stosowanie dodatkowo Białka na loty i lęgi do paszy może  wzmacniać naturalną odporność organizmu i zapobiegać  ujemnym skutkom zwiększonej syntezy wolnych rodników u ptaków poddanych działaniu  niekorzystnych warunków środowiskowych oraz stresowi który jest wywoływany przez niekorzystne temperatury, treningi jak i same loty. Można również  przypuszczać, że antyoksydacyjne działanie białek serwatkowych będzie  wspomagać lub zastępować podobne funkcje innych egzogennych substancji, np. witamin zwłaszcza witaminy C.